Informatiebijeenkomst Traumaseksuologie

  Info bijeenkomst voor iedereen

  Waarom?
  Iedereen vindt seksueel misbruik heel erg maar wat is er dan zo erg aan? Er is weinig goede kennis over de schade, gevolgen van seksueel misbruik en zeer weinig over het verwerkingsproces. Met deze informatiemiddag willen wij bijdragen aan het verspreiden van goede informatie over dit onderwerp. De middag is bedoeld voor mannen en hun partners, vaders en moeders wiens zoon werd misbruikt, betrokken familieleden, getuigen en andere betrokkenen. Ook hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp zijn welkom. Uit ervaring weten we dat de schade en de gevolgen voor vrouwen min of meer gelijk is als die bij mannen; daarom zijn deze bijeenkomsten voor zowel mannen als vrouwen die seksueel misbruik meemaakten. Waar praten we precies over?

  Het moment en de schade

  Wat gebeurt er tijdens de eerste seksuele handeling met een jongen door een volwassene? Wat is nodig na dat moment? De gevolgen Zeer ernstig, nooit te onderschatten. Incubatietijd De incubatietijd is de tijd die ligt tussen het moment van misbruik en het moment dat de herinneringen terugkomen. Dat is meestal een zeer lange periode. In die tijd is de misbruik ervaring niet weg maar ondergronds. Dat manifesteert zich in:

  • traumaseksualiteit (wat is dat?)
  • leven met gespletenheid (hoe merk je dat?)
  • vele gevolgen voor relaties, lichaam, psyché, seksualiteit, verslavingen

  Het verwerkingsproces

  • Verwerken is werk
  • Hoe verloopt dit proces en is het verwerken wel mogelijk?
  • in contact komen met wat er in stilte in je leeft
  • dilemma’s doorwerken
  • de verbindingen met de dader verbreken
  • leren leven zonder het misbruik op de achtergrond, betekenis geven, vergeven,

  De informatie is gebaseerd op het boek: “Traumaseksualiteit” geschreven door Peter John Schouten. Hij verzamelde zijn informatie in de meer dan dertig jaar werken met deze groep mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Vanuit het werken met deze groep is een theorie en een werkmodel ontwikkeld dat zeer bruikbaar blijkt in de hulpverleningspraktijk. We maken deze theorie aanschouwelijk op een levendige manier en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.
  Rogier van Luijk
  Rinke Oost

  van 14:00 tot 17:00 uur


  MKC, Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten’
  Doelgroep: mannen, vrouwen en hun partners’
  min. 5, max. 20 personen’
  Kosten € 10,- inclusief koffie, thee en wat lekkers.

  Begeleiders
  Locatie
  Event Details
  Event Details
  Meer

  van 14:00 tot 17:00 uur
  Doelgroep: mannen, vrouwen en hun partners'
  min. 5, max. 20 personen'
  Kosten € 10,- inclusief koffie, thee en wat lekkers.